Noabers
Niels Bourgonje

  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image

TWENTE

Titel: Noabers
Regie: Niels Bourgonje
Scenario: Mariska BreedlandEen vrouw van Turkse afkomst is nieuw in een Twents dorp en besluit kennis te maken met haar buurvrouw. Als zij zich voorstelt ontvouwt zich een Babylonische spraakverwarring.

Titel: NOABERS (Buren)

Regisseur Niels Bourgonje heeft de Filmacademie in Amsterdam afgerond en werkte aan diverse speelfilms mee, zoals The Devils Double, In het Niets, Vrij en Undercover. Hij regisseerde diverse korte films die op talloze internationale filmfestivals te zien zijn geweest en in de prijzen zijn gevallen. Ook regisseert hij commercials voor o.a. Unilever, Philips, Eneco en Albert Heijn.

De oorsprong van zijn korte film komt uit zijn eigen ervaring, geboren en getogen, in de regio:

“Nadat mijn afstudeerfilm BRAND (2008) in première ging tijdens het Nederlands Film Festival, ruilde ik het pittoreske Twente in voor het sprankelende Mokum. Hoewel ik mij amper kan voorstellen om ooit terug te verhuizen, betrap ik mij er regelmatig op dat ik bepaalde dingen mis. Zo is het contact tussen buren veel vanzelfsprekender in Twente dan in Amsterdam. Om eerlijk te zijn weet ik niet eens de voornamen van mijn huidige buren, terwijl mijn buren in Enschede praktisch familie waren. Toen ik onlangs voor een filmopdracht locaties moest scouten in enkele Twentse dorpen, schrok ik van het feit dat er amper inwoners zijn van buitenlandse afkomst. Doordat ik in Amsterdam in een multiculturele buurt woon, vond ik het bijna benauwend alleen maar ‘autochtonen’ te zien. Toen ik de oproep zag voor het bedenken van een kortfilm die zich afspeelt in de provincie, wist ik dat dit het onderwerp moest worden. Alleen zocht ik nog een interessante invalshoek. Mijn moeder wees mij er recentelijk op dat mijn accent nagenoeg verdwenen is. “Je klinkt als een buitenlander” zei ze. En toen kwam het idee. Spelen met verwachtingspatronen is altijd een goeie bron geweest voor komedie.”

Mariska Breedland schreef op 17 jarige leeftijd een korte film over de belevenissen van een punaise. Ze won daarmee een competitie en wilde vanaf dat moment niets anders dan scenarioschrijfster worden. Want, een afgeluisterde conversatie bij de visboer kan al leiden tot een korte film en ruzie tussen een vloerkleed en huiskat is stof voor een animatie. Hoe leuk is dat! Mariska studeerde in 2001 af in de richting scenarioschrijven en schrijft sindsdien vol vreugde over en voor, van alles en nog wat.